2025-05-19

Pristatėme naują leidinį – "Iš senojo sodo. Istoriniai receptai iš obuolių nuo užkandžių iki desertų"

Šeštadienį Užutrakyje, Istorinių parkų pažinimo centro auloje pristatėme naują leidinį – "Iš senojo sodo. Istoriniai receptai iš obuolių nuo užkandžių iki desertų". Šią knygą lietuvių-lenkų-anglų kalbomis išleido Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

Apie knygos idėją pasakojo Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos Darius Kvedaravičius, pakvietęs ne tik išbandyti senuosius receptus, sužinoti, kuo gali ,,nustebinti” obuolys, bet ir dalyvauti kasmet vykstančiuose praktiniuose vaizmedžių seminaruose arba net perkelti dalelę senojo sodo į savo kiemą ir auginti vaismedžius.

Knygą sudarė prof. Rimvydas Laužikas, papasakojęs galybę įdomybių apie obuolių rūšis, jų pavadinimus, istoriją bei skirtumus. Senuosius receptus atkūrė – pagamino patiekalus, kurie leidiniui buvo ir nufotografuoti, žinoma Trakų rajono meistrė Jolanta Veličkienė su mokiniais iš amatų mokyklos "Sodžiaus meistrai". Tiek mokytoja, tiek renginyje dalyvavęs vienas iš mokinių, papasakojo apie įdomų receptų atkūrimo procesą, kilusius klausimus ir netikėtų ingredientų įvairovę, privertusią nustebti, koks įvairialypis ir paslaptingas gali būti obuolys.

Įdomų ir intriguojantį pristatymą moderavo keliautojas ir žurnalistas Vytaras Radzevičius. Patiekalus buvo galima ragauti renginio metu. Obuolių gira nepaliko abejingų, o komisija išrinko ,,estetiškiausią”, ,,obuoliškiausią” ir ,,Grand prix” pelniusį patiekalą ir pristatytomis receptų knygomis apdovanojo šių patiekalų autorius. Po renginio neišsigandę oro sąlygų dalyviai nukeliavo į senąjį sodą, kur išgirdo įdomių istorinių faktų apie šį unikalų, turtingą net 25-iomis vaismedžių rūšimis, sodą.